Vanaf 1 januari 2024 wenst de familierechtbank van de rechtbank van eerste aanleg te Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde de werking van de Kamer Minnelijke Schikking (KMS) uit te breiden, waardoor er bijkomende zittingen van de KMS zullen voorzien worden.
Per familiekamer zullen er 5 nieuwe zaken ingeleid worden om 9 uur, waarbij als uitgangspunt wordt gehanteerd dat deze zaken worden verzonden naar de KMS of naar een bemiddelaar. De verzending naar de KMS kan niet verplicht opgelegd worden. Deze regeling geldt alleen voor zaken m.b.t. maatregelen tussen echtgenoten/samenwonenden al dan niet met kinderen maar niet voor zaken m.b.t. afstamming, vereffening-verdeling,..
Partijen en advocaten zullen verplicht aanwezig moeten zijn op de inleidingszitting. Indien de zaak naar de KMS wordt verwezen, zal er op zitting een datum worden meegedeeld die snel na de inleidingszitting zal volgen.
Hoe dan ook blijft de mogelijkheid bestaan om op de inleidende zitting reeds aan de rechtbank te vragen om bij tussenvonnis bepaalde beslissingen te nemen. Partijen die hun akkoord hebben gegeven om mee te werken met de kamer KMS, kunnen geen pleitdatum vragen voor de zitting ten gronde zonder eerst voor de KMS te zijn verschenen.
De eerder gemaakte afspraken tussen de balie en de magistratuur m.b.t. de werking van de familierechtbank blijven van kracht met die belangrijke nuancering dat deze afspraken alleen maar gelden indien de zaak niet naar de KMS werd verwezen of indien de zaak, na verzending naar de KMS, terug ten gronde werd gefixeerd.
De rechtbank wenst ook nog mee te delen dat het overmaken van stukkenbundels fysiek dient te gebeuren. Digitale neerlegging van stukkenbundels hoeft niet meer. De besluiten mogen nog zowel digitaal als fysiek neergelegd worden.
Indien conclusietermijnen werden vastgelegd via beschikking artikel 747 § 2 Ger. W. moeten de conclusies minstens 8 dagen voor de zitting worden neergelegd, zoniet wordt de zaak ambtshalve uitgesteld.